Buteykowinkel.nl   

Een initiatief van www.buteyko-instituut.nl

         Alles voor een
    rustige ademhaling

 

 

Konstantin Buteyko 

Buteyko Methode

De Buteyko Methode is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko. Hij ontdekte dat mensen die te veel en te diep ademen ziek kunnen worden.

De bedoeling van de Buteyko Methode is een rustige, ontspannen ademhaling te ontwikkelen. Een ademhaling die aangepast is bij de activiteit van het lichaam.

Bij beperkte activiteit (zoals rustig op een stoel zitten) zou de ademhaling onhoorbaar en onzichtbaar moeten zijn. Pas als het activiteitsniveau toeneemt (lopen en zeker bij sport) mag de ademhaling zwaarder worden.

Chronische hyperventilatie maakt ziek

O.a. door de stress van het moderne leven ademen veel mensen tegenwoordig zwaar.

Voortdurend te veel ademen (wat men chronische hyperventilatie noemt) kan de gezondheid ondermijnen. Op de langere termijn kan men volgens Buteyko ziek worden.

Dit kan uiteenlopen van vage hyperventilatieklachten (zoals duizeligheid, koude handen en voeten, een verminderde weerstand) tot aan ziektes zoals astma, longemfyseem, chronische bronchitis, allergie, hooikoorts, eczeem, slaap apneu, hoge bloeddruk en chronische vermoeidheid.

Konstantin Buteyko

Konstantin Buteyko is de grondlegger van de Buteyko Methode. Hij leefde van 1923 tot 2003, werd geboren in de Oekraïne, en werkte het grootste gedeelte van zijn leven als arts en medisch onderzoeker in Rusland.

Lees meer over Buteyko op de website van het Buteyko Instituut Nederland.

     Buteyko Instituut Nederland

Leren rustiger te ademen

De ademhaling rustiger maken kost tijd en vraagt inzet. De kern van de Buteyko Methode bestaat uit een aantal ademhalingsoefeningen.

Ademen is leven. Het veranderen van de ademhaling kan ingrijpen op vele lichaamsprocessen.

De Buteyko Methode oogt bedrieglijk eenvoudig, maar kan tot verrassende resultaten leiden. Het is daarom verstandig de Buteyko Methode te leren van een goed opgeleide Buteyko Therapeut.